Pesula Lantbruk

Ut med det gamla in med det nya. Efter tjugo års dygnet runt gång beslöt vi att investera i en ny robot för att få en effektivare drift på gården i samarbete med EU som medfinanssiär.
Nymontering skedde i mitten av november. Förhoppnings kommer detta att bidra till en bättre och lönsammare produktion på gården.

Förskolebesök nr 2

Idag var det åter dags att ta emot den andra förskolegruppen från Marielund ute på lagårdsbacken. Glada och förväntansfulla barn och vuxna klev ut från bussen med ”Jaska” bakom ratten.

Kort och enkelnpresentation och sen upp i visningsrummet och titta. Barnen var liiiiiite för korta en del för att nå upp så det där får vi se över….en lång bänk hade varit bra. Viktigt att ALLA ser!

Sen kollade vi vart mjölken hamnar när kossorna mjölkats färdigt….till tankrummet  i en jättestor mjölktank där det är kallt…det visste barnen. Sedan tågade vi ut igen och Pelle visade barnen kalvarnas napphink. Den var ju skojig för man kunde ju spruta vatten med den upptäckte barnen när de drog i nappen.

Sen drog vi raskt mot maskinparken för dit ville barnen väldigt gärna och titta och provsitta i både skördetröskan och hjullastaren. Oj så spännande det var!

Där fick de även se när mjölkbilen körde in på gården för att hämta mjölken från tanken och sen vidare till meijeriet.

En liten enkel tipsrunda hade jag lagt ut med frågor som barnen fick fundera över.

Sen grillades det korv och alla som ville fick provsmaka mjölk från tanken och det gillade barnen (och vuxna) och tyckte det var gott och ville ha mera. Sen glass till efterrätt  och då var det dags för Jaska och köra hem förskolebarnen och alla vuxna tillbaka till stan.

 

Studiebesök av barn

Idag hade vi roligt besök på lantbruket av förskolebarn och deras fröknar. Pelle berättade på ett enkelt och skojigt och busigt sätt om djuren och arbetet på gården. Han impar på mig varje gång och jag lär mig av honom . De fick sitta i maskinerna på gården och titta på korna och smaka på mjölk direkt från tanken .

De fick se mjölkbilen komma och hämta mjölk och de fick se datorn som stur roboten. Sen grillade de för de hade matsäck med och vi bjöd på glass som avslutning . Jag hade knåpat ihop en tipsrunda med frågor och funderingar och sen hade jag gömt en massa ”kor” som de fick spana och räkna. Nästa gäng kommer på fredag 😊🐂🌱🚜

Varit och handlat de första penséerna från Tornbergs Trädgård så nu ska det pimpas både utanför Elmer och i konsthalli Navetta och utanför inför kosläpp och marknad 😊😊

Pingstafton

Idag startade marknadssvängen för våran del och det gjorde den på ett blåsigt  men soligt Taavolagården. Dock var vi endast två knallar, Eva – Liisa Vallström med Aloe Vera produkter men vi hade det trevligt ändå och det blev en hel del prat och skratt med kända och okända. Sedan avslutades det med årsmötet med Made in Tornedalen föreningen.

 

Vattnet på de översvämmade ängarna har börjat sjunka undan sakta men säkert idag så inom en en vecka har älven smalnat av till sin normala bredd.

 

Ny layout på hemsida

Idag påbörjade jag arbetet med att uppdatera och strukturera hemsidan så att den ska bli så överskådlig som möjligt. Målet är att ni ska hitta all info ni behöver om vad vi pysslar med på den här sidan.

Måndag …

Idag laddar vi med senapstillverkning nästan hela dagen lång . Så länge jag har kvar burkar iallafall. Nya beställningar ska göras. Idag fortsätter jag även slutförandet av min kommande fotoutställning som kommer att pågå på Tornedalen och company hela februari. Det kommer att finnas fotosmycken, fototrätavlor, tavlor med motiv från närområdet 😊. Spännande blir det. Just nu har jag trätavlor som ska färdigställas .

Ute är det lite grått … ingen sol då långt ögat når. Lika bra det när jag har innesysslor och göra.

Pojkarna drog till varsitt håll efter helgen… Vilhelm till Kalix naturbruksskola och Gustav är nånstans kring Överkalix trakterna och kör skogsmaskin.

Helgen snart till ända…

Snart dags och stänga ögonen och ladda för en måndag med lite av varje som står på agendan . Men några rader och bilder om gårdagen. Pelle och jag deltog på företagsgalan i Haparanda stadshotell. God mat och trevliga vackra människor som klätt sig i sina finaste stasser och glittrade ikapp med kristallkronorna i festivitetssalen. Pelle delade ut pris gör årets landsbygdsföretagare och det blev Seskarö havsbad som vann iår. Årets företagare blev Outinens potatis …årets serviceperson Tina Ahava…årets haparandabo blev Valfrid ”Valle” Olsson så välförtjänt så det är inte klokt. Nomineringen var jättefin och Valles tack tal var fin och han var märkbart rörd och det var fint att han lyfte sin Karina i talet.

Idag kom det tråkiga och sorgliga beskedet att Ikeas grundare Ingvar Kamprad gått bort. Det har blivit mycket tv tittande eftersom mycket om och med honom visats. Vi hade också äran att träffa honom när han och Sven-Erik besökte vårt årliga kosläpp sommaren 2014 (om jag nu minns rätt ) Det var rätt häftigt.

Snart ny dag….

Halvtimme kvar till ny dag…klövvård imorgon på lantbruket … korna ska få fotvård.

Själv jobbar jag sista dagen för den här veckan på förskolan och sen bär det iväg på en mini studieresa till Tyskland. Ska bli skoj . En slags inspirationsresa för kommande säsong.

Rybsolja pressas för fullt och om nån vecka börjar vi tappa i flaskor . Det har varit strykande åtgång på oljan 😊😊 och senapen och det är skoj.

Idag har gården haft studiebesök av mjölkproducenter …,ERFA-träff . Kul😀. Missade dem eftersom jag tog hand om mitt andra jobb….förskolan 😊

Nytt år och nya tag

Snöovädret härjar ute för 3:e dagen i rad … kolossalt mycket snö har vi fått och halva vintern kvar🤔. Vojne Vojne 😕. Bara det skulle bli lite mer vårvintrigt ute. Bästa årstiden nästan om jag får säga. Skidåkning , skare , gnistrande sol , grillning och mycket mer. Bilderna här nedan är från förra året .

Eftermiddag har spenderats hos tandläkare mindre kul och även igår besökte vi tandläkarstolen… min lediga dag som jag ska göra ”hemmaarbete och då menar jag inte hushållssysslor. Nåväl lite hann jag göra… packa ihop en senapsleverans som skulle söderut …. hann förbereda min kommande fotoutställning på Tornedal &com . Ser framemot helgen och vår tripp till Tyskland med hushållnlngssällskapet med andra likasinnade 😊. Bara snöovädret bedarrar så man vågar kliva på planet.

Driver på bra där ute …. Pelle kom och skotta ❄️🚜

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑